31 May 2024
Europe/Budapest timezone
Csatlakozzon a magyar HPC közösséghez!

A modern tudományos kutatások kihívásai új technológiákat, integrált eszközöket, újrahasználható és összetett kísérleteket követelnek meg elosztott számítási infrastruktúrákban, mint például egy nagy teljesítményű számítógépes HPC rendszerben. Mindenekelőtt azonban számítási teljesítményre van szükség az adatok hatékony feldolgozásához és elemzéséhez. A konténertechnológiák új paradigmájaként jelentek meg az ilyen intenzív tudományos alkalmazási problémák kezelésére. Könnyű telepítésük ésszerű időn belül, valamint a kevesebb szükséges számítási erőforrás vonzóbbá teszik őket. Lehetővé teszik a teljesítmény elkülönítését és az összetett, párhuzamos és nagy teljesítményű rendszerek rugalmas telepítését.

A konténerizáció egy könnyebb virtualizációs forma, ahol az alkalmazások és azok függőségei izolált konténerekben futnak, ugyanazon az operációs rendszermagon.

A workshop során megismerkedünk a Dockerrel és a Singularity-vel. A Docker egy nyílt forráskódú platform, amely lehetővé teszi az alkalmazások konténerekben történő csomagolását, szállítását és futtatását, a Singularity pedig egy olyan konténerizációs technológia, amelyet kifejezetten nagy teljesítményű számítástechnikai HPC környezetekhez fejlesztettek ki. Sor kerül az alapfogalmak tisztázására, illetve közösen végignézzük a munkafolyamatokat.

Előadó: Tornai Gábor János PhD (szoftverfejlesztő, StreamNovation Kft.; HPC szakértő, KIFÜ)

A workshop nyelve: magyar

Célközönség: Bárki, aki érdeklődik a konténerezési technológiák alkalmazása iránt.
Előfeltételek: Unix-Linux operációs rendszer ismerete; szoftvertelepítési tapasztalat Linux gépeken

Regisztrációs határidő: 2024.05.29.

A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 

A workshop programja véglegesítés alatt, a programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Starts
Ends
Europe/Budapest

This project has received funding from the European High-Performance Computing Joint Undertaking (JU) under grant agreement No 101101903. The JU receives support from the Digital Europe Programme and Germany, Bulgaria, Austria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Lithuania, Latvia, Poland, Portugal, Romania, Slovenia, Spain, Sweden, France, Netherlands, Belgium, Luxembourg, Slovakia, Norway, Türkiye, Republic of North Macedonia, Iceland, Montenegro, Serbia. This project has received funding from the Ministry of Education, Youth and Sports of the Czech Republic.

Surveys
There is an open survey.
Registration
Registration for this event is currently open.