A szuperszámítógépek használata formálisan ugyan nagyban hasonlít az asztali eszközök, de a parallel, többfelhasználós, többféle nagy mennyiségű architektúra együttese új lehetőségeket ad a többlettudás fejében.

A kezdő szintű ONLINE workshop középpontjában a KIFÜ által üzemeltetett szuperszámítógép, a Komondor áll. A workshop célja az, hogy a résztvevők egy rövid, gyakorlatorientált esemény keretében elsajátítsák az új klaszter használatának nélkülözhetetlen alapjait. Az esemény során közösen áttekintjük a gép hardver és szoftver környezetét, a kapcsolódás és adatmozgatás lehetőségeit, a SLURM ütemező használatát, az elérhető fordítóprogramokat. Példán keresztül bemutatásra kerül a HPC eszközön végzett számítások teljesítménymérési módszertana is.

Oktató: Dr. Szőri Milán (Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki Kar, egyetemi tanár, KIFÜ HPC szakértő)

A workshop nyelve: magyar

Az esemény azok számára javasolt, akik a dokumentáció megismerésén túl szívesen kipróbálnák oktatói, gyakorlatorientált támogatás mellett az új szuperszámítógép adta lehetőségeket és rendelkeznek felhasználói szintű Linux parancssor ismeretekkel.

Regisztrációval és részvétellel kapcsolatos tudnivalók:

A regisztráció kötelező. Miután a regisztrációk száma elérte a maximumot (20 fő), vagy a regisztrációs űrlapot lezártuk, kérjük, küldjön egy e-mailt a hpc@kifu.gov.hu e-mail címre, amelyben jelzi, hogy szeretne felkerülni a várólistára. (Üres helyek előfordulhatnak lemondások stb. miatt.)

Ez a workshop egy gyakorlatorientált, online esemény lesz. A csatlakozás technikai részleteit az esemény előtt küldjük el a regisztrálóknak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az oktatáson történő részvétel előfeltétele a HPC Portálra történő regisztráció és az oktatási projekthez történő csatlakozás. Az ehhez szükséges segédletet a regisztrációt követően elküldjük a regisztráltak részére. Amennyiben az abban foglalt határidőig nem történik meg a Portál regisztráció, valamint az oktatási projekthez történő csatlakozás, a regisztráció – előzetes tájékoztatást követően – törlésre kerül és a várólistáról további érdeklődőket hívunk meg az eseményre.

 

Starts
Ends
Europe/Budapest

This project has received funding from the European High-Performance Computing Joint Undertaking (JU) under grant agreement No 101101903. The JU receives support from the Digital Europe Programme and Germany, Bulgaria, Austria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Lithuania, Latvia, Poland, Portugal, Romania, Slovenia, Spain, Sweden, France, Netherlands, Belgium, Luxembourg, Slovakia, Norway, Türkiye, Republic of North Macedonia, Iceland, Montenegro, Serbia. This project has received funding from the Ministry of Education, Youth and Sports of the Czech Republic.